Tip of the week: TULLI

This following post I´m gonna write in Finnish cause it covers the Finnish customs policy and is directed more to my peeps here in Finland.

Tulli. Yhyy. Oikein karvat nousee pystyyn tällaselle tyypille joka RAKASTAA brändejä ja tarjontaa joita USAssa ja Euroopan ulkopuolella on. Jostain syystä mun maku on just semmonen että kaikki mitä täällä ei ole saatavilla ja mitä kellään muulla ei ole, kiinnostaa mua ;)

Tässä siis selkeä opas siihen KUN OSTAT NETISTÄ EU:N ULKOPUOLELTA VAATTEITA. Tullausprosentit vaihtelevat tuoteittain eli tämä poustaus koskee pelkästään vaatteita. Asusteilla ja nahkavaatteilla on omat tullausprosenttinsa jotka löydät täältä; http://www.tulli.fi/fi/yksityisille/netista_ostaminen/tullit_ja_verot/esimerkkeja/index.jsp 

Nyrkkisääntö numero uno; Verottoman lähetyksen raja on 22€, tullittoman 150€.

Eli siis jos tilauksesi ylittää yli 22€, paketti jää tulliin. Postituskuluja ei katsota kuuluvan tähän 22 euron summaan, eli ne voivat olla vaikka 40 dollaria mutta jos paketin sisällön arvo ylittää tuon 22€ summan, joudut maksamaan paketista tuontiveroa.

Paketin sisällön arvolla tarkoitan sitä mitä paketin lähettäjä merkitsee sen arvoksi. Hänellä on siis kaikki valta vaikuttaa siihen mitä siihen kohtaan paketin lähetyskaavakkeeseen merkitään.

Se mikä monet sekoittaa on sellainen inhottava twist että jos paketin kokonaissumma kuitenkin ylittää tuon 22€ summan, tulli katsoo myös paketin postituskulut kuuluvan mukaan paketin sisältöön eli ne lasketaan tällöin mukaan paketin lopulliseen summaan. Kaikessa lyhykäisyydessään;

ESIMERKKI A

Ostat tuotteen joka maksaa 15 USD (eli alle 22 EUR) ja jonka postituskulut ovat ilmaiset. Maksat vain tuotteesta, paketti ei jää tulliin vaan tulee suoraan sinulle. Ajee!

ESIMERKKI B

Ostat tuotteen joka maksaa 20 USD (edelleen alle 22 EUR) ja jonka postituskuluiksi myyjä ilmoittaa 35 USD. Maksat vain tuotteen ja postituskulut ostovaiheessa. Paketti ei jää tulliin vaan tulee suoraan sinulle.

ESIMERKKI C

Ostat tuotteen joka maksaa 150 USD (alle 150 EUR) ja jonka postituskulut ovat ilmaiset. Paketti jää tulliin koska verottoman lähetyksen raja oli se 22€ mutta maksat siitä +24% veroa (150 USD x 0,24) mutta koska tullittoman lähetyksen raja on 150€ et joudu maksamaan siitä vielä lisäksi +12% tullia. Ks. seuraava esimerkki D joka selventää tätä vielä entisestään.

ESIMERKKI D

Ostat tuotteen joka maksaa 200 USD (yli 150€) ja jonka postituskulut on 35 USD. Maksat tullia ja arvonlisäveroa seuraavasti;

Tulli on 12% tavaran arvosta JA postituskuluista;

200+35= 235 x 0,12 = 28,20

Arvonlisävero määrä on 24% maahantuonnin arvonlisäveron perusteesta;

235+28,20= 263,20 x 0,24 = 63,17

Maksat siis tuotteesta yhteensä 235 USD + 28,20 + 63,17= 326,37 USD

Mitä sitten tarkoitan sillä kun sanon että "paketti jää tulliin"?

Kun pakettisi saapuu Suomeen, se menee suoraan tulliin. Riippuen pakettisi summasta (ks. esimerkit A,B,C ja D) se joko jää tai ei jää tulliin. Jos se jää, tullista sinulle lähetetään parin päivän kuluessa postitse tulliselvityskaavake jonka voit täyttää netissä täällä; https://asiointi.tulli.fi/nettituonti/mainpage.html. Tätä kutsutaan siis nettituonniksi. Palveluun pääset kirjautumaan verkkopankkitunnuksillasi ja voit nettituonnin kautta maksaa tullimaksun ja arvonlisäveron tullille suoraan verkkopankistasi. Kun maksu on kirjautunut heille, pakettisi lähetetään tullista sinulle. Saat kyllä siis tilaamasi tuotteen, siitä ei huolta! 

On hyvä tietää että siinä vaiheessa kun tulliselvityskaavake on jo tipahtanut postiluukustasi sinulle, tullille ei kelpaa selityksesi että " No kun mä en tienny..." Tullimaksu sinun tulee hoitaa jokatapauksessa, tuotteen myyjän kanssa voit sitten selvitellä josko hän oli luvannut tullimaksut maksaa jne.

Muista että USAn dollarin kurssi vaihtelee aika ajoittain eli tämän kyseisen poustauksen rajat ovat sen tän hetkisen tilan mukaan lasketut. Tarkista aina kurssi netistä ennenkuin alat tuolta maailmalta tilailemaan.

Lisäksi; mulla oli itselläni kunnon epic blonde moment kun lähdin tilamaan kamaa Japanista. Sehän on tosiaan EU:n ulkopuolella eli muista että samat säännöt päätee myös tuonne itään ja Aasian maihin, toisin kuin allekirjoittanut ei sitä tilaushetkellä hiffannut, vaan vasta kuin postimies tiputti luukusta nettituontikavakkeen. Argh.

Muusan neuvo;

Ole suoraan yhteydessä sähköpostitse tuotteen myyjään tai brändin sivuilta heidän asiakaspalveluun ja kysy jos heillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen mitä merkitsevät paketin sisällön arvoksi.

Kokemuksesta, pienet itsenäiset brändit tai sitten jos ko. brändin asiakaspalvelu sattuu vaan olemaan superrentoa & cool as phuck, he kyllä suostuvat siihen. Kaiken a ja o on se miten asian heille esität. Ole ystävällinen niin saatat yllättyä siitä kuinka monet ovet edestäsi avautuvat ja kuinka helposti.

Viimeisenä esimerkkinä;

ESIMERKKI E

EUn ulkopuolella asuva ystäväsi lähettää sinulle paketin ja sitä lähettäessään merkitsee sen merkitsee sen arvoksi alle 15€. Näin ettet joudu maksamaan siitä tullia tai veroa sen saapuessa Suomeen ja paketti tulee sinulle muitta mutkitta suoraan kotiin.

Jos sinulle heräsi mitä tahansa kysymyksiä, kommentoi tähän tai laittele minulle yksityisviestiä sivuni contact osion kautta.

Stressittömiä overseas shoppailuja toivotellen,

M